17.6 C
New York
Sunday, Sep 8, 2024
αρχείο λήψης (78)
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ. Χαμηλοθώρη για δίκη στο Μάτι: Ελπίζουμε να γίνει μια δίκαιη δίκη – Όλα είναι ανοιχτά στον δεύτερο βαθμό

Κοινοποίηση

Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η δευτεροβάθμια δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.Η δευτεροβάθμια δίκη ξεκίνησε χθες Δευτέρα με απόντες από το εδώλιο επτά κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο τότε αρχηγός και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αλλά και η τότε περιφερειάρχης Αττικής. Μεταξύ άλλων εξετάζονται από μηδενική βάση το αποδεικτικό υλικό, οι 15 αθωωτικές αποφάσεις και το ύψος των ποινών για τους υπόλοιπους έξι που καταδικάσθηκαν. Είχε προηγηθεί η έφεση από την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας κατά της πρωτόδικης απόφασης.

«Θα προσπαθήσουμε στη συγκεκριμένη δίκη να γίνει μια δίκαιη δίκη, μια δίκη με σεβασμό από όλους τους παράγοντες, ώστε να γίνει πραγματική διάγνωση των καταθέσεων και πραγματικά να ληφθούν υπόψη οι ουσιαστικές καταθέσεις των ανθρώπων που έζησαν τα πράγματα και όχι όλων των υπολοίπων, γιατί έχουν κληθεί, ξέρετε πάρα πολλοί μάρτυρες, οι οποίοι απλά δια διηγήσεως και εγώ δια διηγήσεως έμαθα το τι είχε γίνει εκείνη την ημέρα», τόνισε η Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη, δικηγόρος και Πρόεδρος του Συλλόγου θανόντων και εγκαυματιών μιλώντας σήμερα στο EΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

«Η αλήθεια είναι ό,τι από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα, εμείς θεωρούμε ό,τι δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωση για τους ανθρώπους μας» ανέφερε η Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη και πρόσθεσε «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάλι σε δεύτερο βαθμό στη δίκη με χαρακτηρισμό πλημμέλημα και δεν ελπίζω ό,τι θα αλλάξει ο χαρακτηρισμός στο συγκεκριμένο στάδιο. Η πρόταση του εισαγγελέα περιείχε πολλά στοιχεία που υπονοούσαν την ύπαρξη κακουργήματος και εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο για την πραγματική διάγνωση της αλήθειας».

Επίσης κ. Χαμηλοθώρη σημείωσε όσον αφορά για το πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία στο Εφετείο και πόσο καιρό θα πάρει «Εφόσον μείνει πλημμέλημα οι ποινές δεν μπορούν να αλλάξουν ιδιαίτερα και αν αλλάξουν θα είναι ως προς τη μετατροπή των χρημάτων. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες με τους διορισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας και ελπίζω ό,τι δεν θα πάμε σε μία fast track διαδικασία όπου δεν θα γίνουν ορθά τα πράγματα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής, γιατί σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχει τελειώσει και η τυχόν αναίρεση που μπορεί να ασκηθεί, οπότε και ο κίνδυνος παραγραφής είναι πολύ μεγάλος».

Τέλος, η δικηγόρος υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ό,τι από την αρχή είχαμε δείξει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, όμως νιώθουμε προδομένοι με το πώς κινήθηκε και η προδικασία και η πρώτη δίκη. Τώρα θα δούμε και κάποια δείγματα που δείχνουν ό,τι μπορεί να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις με διορισμό συνηγόρων σε κατηγορούμενο ο οποίος δεν έχει διορίσει δικό του συνήγορο».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μαθητική Έκθεση – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το βέτο για Αλβανία και απαντά στη Γερμανία 

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2023» ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ»