26.6 C
New York
Friday, May 3, 2024
Ap23341703534705
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποψήφιος και χωρίς αντίπαλο ο Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

Κοινοποίηση

Υποψήφιος και για τις προεδρικές εκλογές του 2024 θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Εάν ολοκληρώσει άλλη μια εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν -ο οποίος ηγήθηκε της Σοβιετικής Ένωσης από το 1924 έως το 1953- και θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη τον 18ο αιώνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος μέσα στο Κρεμλίνο αφού παρασημοφόρησε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της χώρας – το χρυσό αστέρι του ήρωα της Ρωσίας – στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία.

AP23342403893081.jpg
Ο Ρώσος πρόεδρος παρασημοφόρησε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της χώρας – το χρυσό αστέρι του ήρωα της Ρωσίας – στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία / Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Έξι πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα ότι ο 71χρονος πρόεδρος έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος, μια κίνηση που θα τον κρατήσει στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον το 2030.

Νωρίτερα την Παρασκευή (8/12) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει ότι «πολλοί άνθρωποι πιέζουν τον πρόεδρο Πούτιν να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο», προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφασή του «όταν το κρίνει σκόπιμο».

Ο Πούτιν θα παραχωρήσει την ετήσια συνέντευξη Τύπου και θα δεχτεί ερωτήσεις από το κοινό στις 14 Δεκεμβρίου. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι Ρώσοι απ΄ολόκληρη τη χώρα και από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες έχουν έρθει σε επαφή ενόψει της ομιλίας του Πούτιν και της ώρας των ερωτήσεων από το κοινό την ερχόμενη εβδομάδα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι καλούν τον Πούτιν να είναι υποψήφιος και να συνεχίσει να βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή τους. Αυτό είναι αξιοσημείωτο», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, που διενήργησε μια υποστηριζόμενη από το κράτος εταιρεία δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με την οποία 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιος ο Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Ο Πούτιν βασιζόταν ανέκαθεν στη λαϊκή στήριξη προς το έργο του. Το βασικό του μέλημα είναι να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την ευημερία των πολιτών μας».

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Παράλληλα, η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ημερών: από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας δίνει πρακτικά το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

Χωρίς αντίπαλο

Ο Πούτιν, 71 ετών, βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε και τον έχρισε υπηρεσιακό πρόεδρο.

Δεν έχει κανέναν σοβαρό αντίπαλο να τον ανταγωνιστεί και σε αυτές τις εκλογές. Ο πιο γνωστός πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίει ποινές συνολικής διάρκειας άνω των 30 ετών.

cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κλιματιζόμενοι Χώροι Δήμου Αιγάλεω

Σ. Φάμελλος για πυρκαγιές: Δεν αξίζει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση διαπιστώσεων και συγγνώμης μετά τις καταστροφές

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Νέα τηλεφωνική γραμμή στο ΔΑΚ «Εύα Χριστοδούλου»

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ